U sarajevskom filmu. Fućkamo i razvlačimo jufke

Još uvijek u filmu Sarajeva, a razočarani zbog kolača koje nismo ni kušali, odmah smo se po povratku u Zagreb bacilli na bosanske specijalitete koji su nam dostupni jednim telefonskim pozivom a koje je I njamamama počela usavršavati…

Početkom godine, ove velike 2012.  imala sam sreću jer je u naš život ušla jedan krasna tetica, teta Vegeta kako ju volimo zvati. Naša teta Vegeta ima zlatne ruke, a u kuhinji joj nema premca. Posebno ako guštate u baklavicama, pitama I piticama, burecima I sličnoj domaćoj bosanskoj slinocurećoj hrani.

Prvo što sam naučila od tete Vegete jest kako razvlačiti jufke. Zakon mi je taj naziv “jufka”. Kao neka stara baka, možda mi se zato sviđa(moju su zvali Julka I iako ju nisam imala prilike upoznati vjerujem da je bila baš kul. I sigurno je Julka znala kako se razvlači jufka iako je bila ličke a ne bosanske krvi).

Uglavnom, krenule nas dvije razvlačiti jufke ili kore za bureke. Ali, I za to je potrebna oprema. Za pravo razvlačenje jufkica potreban vam je dugački I tanki  valjak za tijesto. Ili u originalu, dugačka “oklagija”.  S onim klasičnim možete zaraditi jedino tzv. “oklagija-lakat”, nikako I dobro razvučenu jufkicuTeško da jedno suvremeno zagrebačko domaćinstvo ima dugačku I tanku oklagiju. Ali zato suvremeno zagrebačko domaćinstvo peteročlane obitelji ima nešto što može poslužiti kao oklagija. Pa je to izgledalo otpilike ovako: “sine, igraj se malo na podu. Mami treba noga od stolice da razvuče tijesto”. Da, imate li u posjedu dječju stolicu iz Ikee (bijelu plastičnu), noge te stolice vam savršeno mogu poslužiti za razvlačenje tijesta.

Slika

Oprali nogu, izbacili stolnjak, jer to je još nešto što vam treba za razvlačenje jufki, I bacilli se na posao…

Ovako su izgledale moje prve pite od sira. Jer u međvremenu sam naučila da se burekom zove jedino onaj u mesnoj verziji. Sve su ostalo pite- krumpiruša, sirnica…a ono što sam ja zvala “burek od jabuka” je šaka u oko svakom pravom bosancu. Burek je jedan I jedini, mesni. Kad sam probala prave bureke, onda sam shvatila I zašto to ime ne može nositi ni jedna druga verzija.

Slika

Vratimo se mi na moje bureke I sirnice I baklave. Jer u ovom je postu riječ o svemu tome pomalo.

Obzirom da se bliže praznici I da ćete imati više vremena, (bar se nadam) bacite se u ovu avanturu I isprobajte razvući tijesto I napraviti bureke I sirnice, a zašto ne I baklave?!

Evo recepta:

JUFKE

Namjensko brašno za tanka tijesta (pokušajte nabaviti Zrin brašno)

Prstohvat- dva soli

Hladna voda (brašno : voda u omjeru 80:20)

Zamijesiti tijesto, staviti u posudu I nauljiti ga pa ostaviti da stoji 1 h. Tijesto razvaljati koliko god možete, nauljiti posebno na krajevima I zatim prstima razvlačiti na sve strane.

Nadjev stavljati u jedan red uzduž tijesta, zarolati kao palačinku, odrezati pa praviti pužiće. Istu radnju ponavljati dok se ne potroši čitavo tijesto I nadjev.

Bureke slagati u nauljeni lim jednog do drugog, premazati ih uljem I preliti smjesom razmućenog jajeta I mlijeka te staviti u vruću pećnicu na 220 stupnjeva.

Kad su pečeni nakapati ih rastopljenim maslacem I prekriti krpom.

Slika

Nadjev za pite od sira:

1 kg kravljeg sira

3 jaja

sol

1 kiselo vrhnje

1 žličica praška za pecivo

 

Nadjev za bureke

Mljeveno meso (kombinacija junetine I puretine je najbolja)

1 prodinstani luk

Sol, papar

Ulje

Malo vode

 

Nadjev za pite od špinata

1 kg špinata (očistiti ga I posoliti pa nakon što odstoji 15 min, rukama iscijediti)

4 jaja

sol

1 kiselo vrhnje

šalica vrhnja za kuhanje

malo ulja

Pitu od špinata iliti zeljanicu bolje je raditi “bacanu”- tako da se na sredinu tijesta stavi dio nadjeva pa se tijesto prebacuje kao da se mota koverta, zatim se stavi još dio nadjeva I opet slaže koverta…na kraju se naulji I prelije smjesom razmućenog jajeta I mlijeka.

Slika

Slika

I šećer, zaista šećer na kraju. U našem se malom domaćinstvu pod baklavu u posljednje vrijeme radi baklava od pistacija. I neka mi nitko ne govori da je prava baklava ona od oraha jer ovo je festival okusa. O da.

Za baklavu možete kupiti I gotove tanke kore za tijesto. Naravno da su vučena tijesta ukusnija, ali dozvolimo si malo komocije…

Trebat ćete dakle tanke kore za tijesto, 1-1.5 kg pistacija (neprženih, neslanih, najbolje onih u rinfuzi). Tu vas čeka opaki posao jer sve te pistacije je potrebno očistiti I sitno nasjeckati… nemojte odustati, isplati se. Uvalite ovaj posao  svojoj boljoj polovici a zauzvrat obećajte fine, tople bureke I imate kompletan obrok a svi ste na dobitku…

Trebat će vam još I otprilike pola maslaca, 1 kg šećera te 1 vanilin šećer I 1 limun.

U dobro podmazani pleh stavite 4 lista tijesta. A svakog posebno nakapajte rastopljenim maslacem. Na ta 4 lista stavite dio sitno izrezanih pistacija koje ste pomiješali s vanillin šećerom pa opet stavljajte 1-2 lista tijesta nakapanih maslacem, pistacije, tijesto, pistacije…završite s 4 lista tijesta. Jufki.

Sada baklavu isijecite na kocke ili rombove I premažite još jednom rastopljenim maslacem ili uljem po cijeloj površini kako se tijesto ne bi diglo za vrijeme pečenja ili kasnije dok ga zalijevate.

Baklavu pecite prvo na 180 stupnjeva oko 15 min a potom temperaturu smanjite na 100 I pecite još sat vremena.

Slika

Baklavu treba mlaku zaliti sa šerbetom ili agdom. Napravite ju tako da 1 kg šećera, 2 l vode I sok jednog limuna prokuhate dok ne dobijete lijepi sirup. Prelijte po mlakoj baklavi I po želji ukrasite pistacijama.

Za prste polizati.

IMG_2517

Hvala teta Vegeta!

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *