Zima, zima, e pa šta je…

Zima, zima e pa šta je, ako je zima nije lav…Vođeni tom krilaticom zaputili smo se na zimsku avanturu u središnju Europu.

SlikaItinerar je bio sljedeći: Prag, Bratislava i Budimpešta, po četiri dana.

Priznajem da sam se ovog putovanja malo više bojala, ali ne zbog zime (zima nije lav) već zbog količine stvari koju je potrebno nositi. Lako je mini ljetne majičice i par hlača strpati u torbu ili dvije. Ali sada se radi o, redom: štramplama, debelim hlačama, džemperima, vestama i vesticama, čarapama u ogromnim količinama, kapama, šalovima a nismo ni došli do jakni i zimskih jednodjelnih skafandera, buca…uf! Naravno, puta 3.

No, putovanja te nauče da odvojiš bitno od nebitnog pa sva ta količina nagurana u kofere i nije više djelovala tako zastrašujuće. Spakirani i natrpani u auto, osigurani brdom putne zanimacije (crtići, slikovnice, naljepnice, grickalice, sokići…pa i to je nekako stalo u zadnji slobodni centimetar automobila) zaputili smo se u Češku.

  1. stanica: Prag.

Smjestili smo se u malenom hotelu Jewel u centru Praga, što je jako bitno ukoliko putujete s djecom, pokazat će se i iz kasnijih primjera.

SlikaPrag je odavna turistički grad i zaista je ugodan. Praško je ugostiteljstvo dokaz da su ponekad sitnice potrebne za to. Svaku nas je večer u hotelskoj sobi dočekao tradicionalni češki zalogaj- desert, isprintana vremenska prognoza za sutrašnji dan i neka stara praška legenda ili priča za laku noć. Sitnica zbog koje se osjećaš posebno i dobrodošlo.

Za razgledavanje i upoznavanje Praga četiri dana nisu dovoljna. Mjesecima  se može istraživati njegove čarobne uličice, predivna zdanja, mostove…Nazivaju ga gradom tisuću tornjeva, gradom zlatnih krovova, krunom svijeta…Mene osobno Prag podsjeća na Pariz, posebno sa svojim šetnicama uz Vltavu i predivnim mostovima koji povezuju dva dijela grada.  A uz to ima i jedan romantičan, boemski štih. Jedinstven i čaroban.

SlikaPrag je glavni grad te kulturno i gospodarsko središte Češke, a 1992. godine stari dio Praga je uvršten u UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Srednjovjekovana gradska jezgra,  Hradčani i Mala strana na lijevoj obali Vltave te Stare mesto i Nove mesto na desnoj obali, izuzetno su dobro očuvani.

S 1. 2 milijuna prijavljenih i oko navodno 300.000 neprijavljenih stanovnika Prag je i najveći grad Češke. Još kad se tome pribroji more turista u bilo koje doba godine, imate popriličnu gužvu.  Prag je navodno jednako lijep u sva četiri godišnja doba i zato ne čudi što je od pada Željezne zavjese šesti grad po posjećenosti u Europi.  Za razliku od drugih europskih metropola Prag nije mnogo stradao u Drugom svjetskom ratu (zbog čega kažu neki, imaju  i određeni kompleks) pa je njegova povjesna arhitektura jedna od najsačuvanijih u Europi i objedinjuje sve povijesne stilove: romaniku i gotiku, renesansu, barok, neoklasicizam, secesiju, postmodernu arhitekturu…

Znamenitosti koje treba posjetiti u Pragu ima sasvim dovoljno da ga istražujete mjesecima. Navest ću vam samo neke:

Karlov most dominira Pragom, povezuje lijevu i desnu obalu Vltave, Stari grad s Mala stranom. Najstariji je praški most i umjetničko djelo za sebe. Naime, uzduž samog mosta nalazi se čak 30 spomenika religijske tematike. Kamen temeljac položio je Karlo IV i to točno 1357. godine, 9. srpnja u 5 h i 31 min. Navodno je taj trenutak izabran s razlogom jer kad se poredaju sve znamenke dobije se simetričan niz neparnih brojeva 135797531. Neka numerološka «brija»…

SlikaAstronomski sat Orloj iz 15. stoljeća na pročelju stare Gradske vjećnice mjeri sve od sata, dana, mjesečevih mijena, čak i horoskop. Donji dio sata pokazuje dane, blagdane, horoskopske znakove i poljoprivredne radove ovisno o mjesecu dok gornji dio pokazuje točno vrijeme i položaj Sunca i Mjeseca. Na svaki puni sat Orloj zvoni i kroz dva prozora prođe procesija figura dvanaest apostola. Prava predstava koju svakodnevno prati mnoštvo ljudi.Slika

Praški dvorac je svjetski najveći drevni dvorac. Pogled koji s područja dvorca puca na zlatne praške krovove je neponovljiv. Ali i obrnuto, vizura dvorca kada mu prilazite s Karlovog mosta požuruje vas da se uspnete čim prije prekrasnim kamenim ulicama.

SlikaSlikaU Hradčanyma, dijelu grada u kojem se nalazi dvorac možete provesti dan uživajući u nevjerojatno očuvanoj arhitekturi. Posjetite baziliku sv. Jurja, katedralu sv. Vida, Zlatnu ulicu na čijem broju 22 je rođen Franz Kafka a danas se nalazi njegov muzej, Kraljevsku palaču i vrt, Nacionalnu galeriju…ako ste poput nas u pratnji male poluhodajuće čete vjerojatno nećete ulaziti u svaku crkvu i galeriju ali zato malene možete zabaviti posjetom tradicionalnim praškim obrtima izrade marioneta u Nerudovoj ulici (još uvijek ima onih koji tradiciju drže iz 19. stoljeća i prodaju drvene marionete, prekrasan suvenir iz Praga) i drugom najvećem muzeju igračaka u Europi, s najvećom postavom Barbika! E to je bio pun pogodak!

Slika

SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Slika

Staromestske namesti, najstariji i najznačajniji trg u staroj jezgri neko je vrijeme, u 11. stoljeću  bio i sajmište. Kad se Prag počeo širiti na desnu obalu ovo mjesto poprima izgled trga, gradi se Starogradska vjećnica, Astronomski sat, grade se kuće, crkva sv. Nikole, kasnije i spomenik reformatoru Janu Husu koji je 1415.  spaljen na mjestu na kojem mu je 500 godina kasnije podignut spomenik.

Danas je to središte okupljanja lokalnih ljudi i turista te mjesto održavanja jednog od najvećih Božićnih sajmova u Europi.

Slika

Praški geto nije očuvan u izvornom obliku iako na području geta još stoji šest sinagoga, Vijećnica, Staronova sinagoga i židovsko groblje koje  vrijedi posjetiti.

Slika

Mnogo o ljepoti Praga govori i činjenica da ni Napoleon ni Hitler nisu dozvolili upad u grad i njegovo rušenje. Danas je Prag siguran grad kojim se možete slobodno šetati i brzo snaći.  I jako vas brzo udomaći. Imate osjećaj kao da vam svaka kuća, svaka ulica stalno priča neku priču o svojim davnim drugačijim vremenima.

Razgledali smo mnogo od Praga. Kako, mnogi me pitaju. Kako se to u praksi izvodi s troje djece? Jedno je, na sreću, još u kolicima. Jedno u «klokanici»- naravno, po mogućnosti ono najlakše jer se kući vraćate uklještenih živaca. Treće, najstarije hoda (ok, ponekad se malo nosi na ramenima, ne možemo dijete preforsirati).  Sva sreća mali je sportaš a nakon dva dana prestane gnjaviti «da mu se to neda, kad ćemo stići, ima li još puno…papaštrumpf…». No, činjenica je da 10 dana takvog razgledavanja donosi psihički odmor ali i pravi zdravi fizički umor. Poneki uklješteni živac u leđima i barem jedan do dva žulja. Super!

SlikaKasnije mi je bilo žao što nisam iskoristila još jednu od blagodati koju Prag nudi, a to je tajlandska masaža stopala. Dakle, ti ljudi stvarno, ali stvarno «briju» na tajlandsku masažu stopala, svaka ulica ima barem jedan salon i nije nimalo neuobičajeno vidjeti čitavu obitelj s klincima izvaljenu na foteljama dok im sirote tajlanđanke gnječe stopala. Ako ste jedni od tih, Prag je grad za vas.

Iz iskustva mogu reći, Prag je u Božićno vrijeme čaroban. Čitav je grad okićen, svjetluca, ulični svirači i zabavljači daju sve od sebe da zabave turiste pristigle iz svih krajeva svijeta, svi su veseli i rumeni od kombinacije hladnog zraka, fine ulične hrane i kuhanog vina ili rakije…A Česi zaista imaju fino kuhano vino i finu uličnu hranu. Ostali su vjerni tradiciji i služe ne samo kobasice u tijestu već i prave «gozbe s nogu». Jedan im je od glavnih specijaliteta svinjetina koja se kuha s vinom pa peče na ražnju (u razumnim komadima a ne u balkanskoj varijanti okretanja cijele prasice na ražnju) i zatim služi u zdjelicama s restanim krumpirom i nezaobilaznim kiselim zeljem.Izvorno, domaće, njam. Njihova se kuhinja općenito bazira na svinjetini i škrobnim prilozima uglavnom u obliku knedli od krumpira ili kruha. I kiselom zelju. No, kakva je to zimska kuhinja bez kiselog zelja?Slika

Slika

U Pragu je tzv. Trdelnik,  slastica od tijesta namotanog na štap i pečenog na žaru a potom uvaljanog u mješavinu šećera, cimeta, vanilije i badema zapravo osnova «slatke ponude» iako ćete naići na još jako mnogo slinocurećih delicija. Trdelnik je porijeklom iz Transilvanije što, kad malo bolje razmislite nije ni začuđujuće obzirom na način pripremanja («nabadanje tijesta na ražanj).

SlikaPraške pivnice, kojih samo u starom dijelu grada ima preko 20 sa stoljetnom tradicijom, obavezno su mjesto za posjetiti. Ručak, večera, marenda…nije bitno. Hrana je izvrsna, porcije su obilne, a tek piva…nisam ni znala kako dobar okus piva može imati. I kako se dobro sljubljuje sa…naravno, kiselim zeljem.

Mi smo se gostili « U 3 ruže», ali vjerujem da ni s jednom od lokalnih pivnica nećete pogriješiti.

Pozor mesoljupci! Vegeterijanci, preskočite sljedeći odlomak.

Cestr, praški restoran prava je meka za sve gladne mesa. Ne samo što ga pripremaju savršeno, ne samo što je meso izuzetno kvalitetno i friško, ne samo što je cijela filozofija-priča-ambijent predobar, oni vam čak pripremaju meso za  doma, u smislu mesnice. Meso koje jedete izloženo je u velikim otvorenim hladnjacima. I naravno «leži» baš onoliko koliko je potrebno da dobijete savršen biftek. K tome, Cestr je pravi obiteljski restoran, kantina, spremna za hrpu djece sa raznim visinama dječjih stolaca ovisno o uzrastu , s bojicama, slikovnicama …Jedan od mojih najdražih restorana ikad.Slika

Nađete li se u Cestru, svakako probajte jelo za dvoje- «Compare steaks» u kojem poslužuju tri steaka: češki Čestr, te američki i argentinski Angus (3 x 250gr mesa) pečena i tretirana jednako kako bi mogli usporediti različite okuse obzirom na podrijetlo krave. Ok, znam da ovo zvuči prilično krvoločno ali, ja sam mesojed i ponosim se time. I ne bih ovo propustila…ne propustite ni vi ako budete u Pragu.

Sada malo pasite oči na http://cestr.ambi.cz/en/

Slika

Slika

Gdje god jedete u Pragu, dobro ćete jesti. Od uličnih štandova do kantina ili finih restorana, tapas barova i hotela. Izbor raznih svjetskih kuhinja stvarno je velik, naći ćete nešto po svom guštu. Mi obično ne idemo dalje od lokalne kuhinje, to je jedan od najboljih načina za upoznavanje povijesti, kulture i običaja jednog naroda.

Prag smo upoznali. I krenuli za Bratislavu.

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

2 thoughts on “Zima, zima, e pa šta je…

  1. Odlicno! Jos jednom cu procitati u miru doma, sad sam samo preletila i jedva cekam Bratislavu. Bila sam jednom na kratko u Pragu, nadam se da cu opet. Svaka vam (ti) cast.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *