Baklava od pistacija

tanke kore za tijesto

1-1.5 kg pistacija (neprženih, neslanih, najbolje onih u rinfuzi)

125 – 200 gr maslaca

1 kg šećera te 1 vanilin šećer

1 limun

U dobro podmazani pleh stavite 4 lista tijesta. A svakog posebno nakapajte rastopljenim maslacem. Na ta 4 lista stavite dio sitno izrezanih pistacija koje ste pomiješali s vanillin šećerom pa opet stavljajte 1-2 lista tijesta nakapanih maslacem, pistacije, tijesto, pistacije…završite s 4 lista tijesta. Jufki.

Sada baklavu isijecite na kocke ili rombove I premažite još jednom rastopljenim maslacem ili uljem po cijeloj površini kako se tijesto ne bi diglo za vrijeme pečenja ili kasnije dok ga zalijevate.

Baklavu pecite prvo na 180 stupnjeva oko 15 min a potom temperaturu smanjite na 100 I pecite još sat vremena.

Slika

Baklavu treba mlaku zaliti sa šerbetom ili agdom. Napravite ju tako da 1 kg šećera, 2 l vode I sok jednog limuna prokuhate dok ne dobijete lijepi sirup. Prelijte po mlakoj baklavi I po želji ukrasite pistacijama.

Za prste polizati.

IMG_2517

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *