Germknedle

500 gr brašna

1 kvasac

2 jaja

50 gr maslaca

50 gr šećera

prstohvat soli

malo mlijeka

naribana limunova korica

 

pekmez od borovnica

50 gr maka

50 gr maslaca

šećer u prahu

Kvasac rastopiti u toplom mlijeku zajedno s malo šećera I pustiti da odstoji I da počne djelovati. U brašnu napraviti rupu pa u nju ubaciti kvasac, jaja koja ste prethodno malo razmutili, šećer, sol, rastopljeni maslac I naribanu limunovu koricu.

Tijesto dobro izraditi I umijesiti pa ga ostaviti da se diže na toplom mjestu dok mu se volumen ne udvostruči.

Nakon što se tijesto digne razdijelite ga u osam jednakih djelova. Svaki dio spljoštite, na njega stavite malo pekmeza pa oblikujte kuglu, ponovite postupak sa ostatkom tijesta pa ih ostavite da stoje još pola sata.

Ove se knedle kuhaju na pari. Imate li posudu za kuhanje na pari, izvrsno. Ako nemate, preko lonca s vodom nategnite gazu I zavežite za ručke posude. Kad voda zakipi na gazu složite  3-4 knedle, poklopite drugom posudom iste veličine (širine) I kuhajte. Otprilike 10-15 minuta.

Čini li vam se ovo prekomplicirano nećete pogriješiti ni skuhate li ih u vodi, 10 min poklopljene I zatim 5 min otvorenog lonca. Ali, oprez pri izradi jer one se zbog kvasca jako napuhnu pa nemojte napraviti prevelike knedle.

Rastopite drugi dio maslaca u međuvremenu. Nakon što su se germknedle skuhale, još vruće prelite rastopljenim maslacem pa pospite makom I šećerom u prahu.

Fino njamajte!

 

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *