Uskršnje pogače

Recept za ove pogače, pince, turte od Uskrsa potječe iz mjesta Kali na Ugljanu

1/2 kg glatkog brašna i još onoliko koliko vas ” bude pitalo”
30 gr svježeg kvasca (1 kocka)
1 prašak za pecivo
100 gr maslaca
150 gr šećera
2 vanilin šećera
Prstohvat soli
3 žumanjka
2.5 dcl toplog mlijeka
Ribana korica limuna
Ribana korica naranče
1 žlica ruma
1 žličica rakije

Po želji: grožđice, sitno sjeckani žele bomboni ili suhe smokve, suhe šljive

Za premaz: 1 žumanjak i malo šećera

Kvasac razmrviti u toplom mlijeku sa žličicom šećera. Pustiti da se malo digne na toplom.
Pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, sol, korice limuna i naranče. Dodati kvasac, žumanjke, rastopljen maslac, rum i rakiju te ako želite grožđice ili nešto od navedenog.
Dobro zamijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti na toplom da se diže. Sada nije vrijeme za žurbu, tijesto se treba dizati 5-6 sati. Pustite ga i s vremena na vrijeme premijesite (3-4 puta u toku dizanja).
Oblikujte pince i zečiće (sad je vrijeme za igru) i njih ostavite još 15 minuta na toplom. Svaku na vrhu zarežite škarama, premažite žutanjkom i pospite šećerom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 min.
Kad se ispeku, prekrijte ih krpom i pustite da se ohlade.

U slast i Sretan Uskrs!

20130329-103539.jpg

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *