Preporuka za “ljetno čitanje”

Hladno pečenje i salata, pita od šljiva i krema od zaslađenih jaja i mlijeka, sir, sendviči s krastavcima, sok od đumbira, piknik na engleskim plažama i vrištinama…znate o čemu pišem ako ste ikada čitali serijal «Pet prijatelja» Enid Blyton. Prvi puta sam hranu u romanima počela primijećivati već tada, nekad davno dok sam u prvim razredima osnovnjaka gutala ove knjige. Kasnije se to razvilo u ljubav prema nečemu što zovu «kulinarska proza». Ma, u ljubav prema svoj prozi općenito, ali priznajem da ne mogu odoljeti naslovima koji u sebi kriju nešto što bi moglo imati veze s kuhinjom.

Pa, obzirom da su pripreme za ljeto u punom jeku i da vjerujem da će se u svakoj torbi naći pokoja knjiga «za plažu ili terasu u hladu», evo preporuke nekoliko naslova za ljetno čitanje.

Ali oprez!

Ovaj popis literature nije za one koji su na ljetnoj dijeti ili za slabe karaktere. Želite li održati liniju, radije u ruke uzmite kakav dobar krimić. Knjige s ovog popisa ne uvlače strah u kosti. One izazivaju curenje slina. I sigurno će vas natjerati da uzmete kuhaču u ruke. Ili barem kriomice otvarate vrata hladnjaka.

Ali svakako ćete i bez sumnje uživati u čitanju.

 

Abecednim redom:

Isabel Allende, Afrodita (Vuković, Runjić)

Jedna od mojih najdražih autorica, južnoamerička spisateljica Isabel Allende, u ovoj knjizi, koja je i roman o ljubavi(ma) i kuharica- spaja sve ono najbolje u životu: hranu, pisanje, ljubav, erotiku. Sve radi čega ćete jedva čekati okrenuti sljedeću stranicu. U formi eseja, recepata, aforizama, priča, ovo nije samo ljetna literatura već knjiga za svako doba godine.

 

Karen Blixen, Babettina gozba (Disput)

Književni klasik. Radnja je smještena na norveško selo (neočekivano za roman naslov kojeg sugerira da govori o hrani), čiji stanovnici žive skromne i prilično nezanimljive živote dok se među njima ne pojavi francuskinja Babette. Koja zna kuhati. U romanu od tek devedesetak stranica, središnji je događaj gozba koju Babette priprema za stanovnike i siromahe malog norveškog sela. Kornjača, kavijar, prepelice, tartufi, francuska vina…sve je to bilo dio nevjerojatne večere koja je promjenila mnoge živote. Ovo je roman o umjetnosti kuhanja. A ime Karen Blixen, iz čijeg je pera izašla i «Moja Afrika», garancija je da ćete uživati u Babettinoj gozbi.

 

Anthony Bourdain, Dosje kuhinja (Fraktura)

Kuhar, bivši ovisnik, svjetska kulinarska zvjezda, putnik u svom stilu, brutalno i bez dlake na jeziku, otkriva prave tajne ugostiteljskog posla i svijeta kuhara. Brza, zabavna, iskrena, totalno na rubu, baš kao i sam Bourdain. Uživat ćete.

Preporučujem vam i «Kuharevo putovanje», u kojem Bourdain traga za savršenim jelom kroz Meksiko, Vijetnam, Portugal, Ameriku, Alžir, Rusiju, Japan…ova je knjiga posuđena- nikad vraćena, a naravno da sam zaboravila kome. Prepozna li se pošteni nalaznik, molila bih povrat J

 

Laura Esquivel, Kao voda za čokoladu (Algoritam)

Roman koji se raspao od čitanja. Nekim čitateljima magični realizam ne odgovara. Meni čini ono što mu je i namjera- obuzme me u potpunosti, jednostavno utonem u priču (a znat ćete o čemu govorim volite li čitati Marqueza, Borgesa, Isabel Allende). U ovom romanu meksičke autorice Laure Esquivel strasti kuhaju upravo kao voda za čokoladu. Poglavlja su odvojena receptima koja ćete čitati s jednakim guštom kao i ljubavnu priču u kojoj se ljubav izražava kroz magičnu kuhinju, a tko god proba jela glavne junakinje Tite, osjeti ono što ona osjeća.

Nakon Tite i Pedra, Marquezovih Amarante i Pietra ili Florentina i Fermine, Isabelinih Estebana i Rose, nitko mi ne može reći da ljubav najbolje zvuči na francuskom.

 

Aleksandar Genis, Ruski hljepčić i druga kulinarska putovanja ( Naklada Ljevak)

Rus Aleksandar Genis, čija je adresa već dugi niz godina američka, kozmopolit je i kulturolog, istraživač i jedan od najplodnijih suvremenih ruskih publicista. Često piše o hrani pa tako ovo nije njegova prva knjiga «kulinarske proze». Ali svakako jedna za preporuku. U njoj je niz eseja kroz koje putujući širom svijeta otkriva svoju kulinarsku filozofiju. Ovo je knjiga za sve one koji vole putovati, jesti, kuhati ili razmišljati o hrani.

 

N.M.Kelby, Bijeli tartufi zimi (Lumen)

Za ugostiteljstvo kakvo danas poznajemo zaslužan je najveći svjetski majstor kuhar Auguste Escoffier. No, kao svi veliki talenti i umovi, I Escoffier je bio izuzetno komplicirana ličnost, osobenjak opsjednut hranom i radom, a izuzetno strastven. Živio je u doba burnih povijesnih događanja, na prijelazu 19.-og u 20. stoljeće. Ovo je priča o hrani i ljubavi, o ratu i strasti, o čežnji. Knjiga u kojoj ćete iščitati mnoge kulinarske tajne i iz stranice u stranicu pratiti kako je moguće čitav život, ljubav, tugu i uspomene pretvoriti u jedan recept. Je li moguće? Auguste Escoffier vodio je bogat i zanimljiv život, svakako vrijedi čitati o njemu.

 

Irena Lukšić, Blagovati na tragu klasika (Disput)

Na stranicama ove divne knjige ispisani su svojevrsni nastavci sedamdesetak djela koja su objavljena u biblioteci –Na tragu klasika– kroz sedam godina. Onakvi nastavci kakve želite pročitati kad knjigu privedete kraju, a likovi vam već nedostaju i zanima vas što je s njima bilo. Ili kako kaže sama Irena Lukšić:     « U vašim je rukama neobična kuharica- kuharica biblioteke Na tragu klasika ispisana njom samom, njenim knjigama i autorima. Hrana i piće iz djela objavljenih u biblioteci došli su na vaš stol i sada se pojavljuju kao kulinarski priručnik s receptima za jela. Blagujući s autorima, uživajmo u delicijama i otkrijmo važnost umjetnosti, tog duhovnog i materijalnog čuda bez kojeg je teško zamisliti normalan, ljudski život.»

 

Uživajte u ljetu, u čitanju, u hrani, strasti, u svemu što život čini lijepim!

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *