inćuni

Opatijski inćuni

Originalno porijeklo ovog recepta nije poznato, ali kako je do mene došao iz Opatije,  uvijek će biti opatijski inćuni. Kako god ih zvali, odakle god da jesu, ovo je način na koji vjerojatno niste pripremali inćune. Još.  I apsolutan razlog da pokušate jer je jednostavno, brzo i osvježavajuće.

1 kg inćuna srednje veličine

2-3 limuna

Peršin

Sol, papar

Maslinovo ulje

 

Inćune očistiti od iznutrica i glave.

Limune izrezati na ploške.

 

Limun složiti u lonac, preliti vodom i zasoliti. Kada zakuha ubaciti inćune i prokuhati ih par minuta (doslovno 2-3 min).

Inćune izvaditi iz vode i pustiti da se malo ohlade. Nakon toga izvaditi kost.

Isjeckati peršin i češnjak na sitno, dodati dosta maslinovog ulja. Po želji dodati malo soli i papra.

 

U zdjelu staviti umak, složiti red inćuna, opet umak, red inćuna i na kraju zaliti sa umakom i maslinovim uljem.

Na vrh staviti nekoliko kriški limuna.

Može se jesti toplo, a najbolji okus se dobije napravi li se dan ranije i ostavi u hladnjaku da se svi okusi prožmu.

Poslužiti uz salatu, u salati, na bruschetti, na pašti…ma kako god vam trbuh pita!

Dobar tek!

 

 

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *