Homemade njamanjama bagels

Bagel ili prsten baš po ukusu (Poljska)

Na bagels peciva smo se navukli na sjeveru Europe, u Belgiji i Norveškoj gdje postoje pekare specijalizirane samo za bagels peciva i sendviče u spomenutima. Vrhunac ljubavi doživjeli smo u Škotskoj gdje je obavezan doručak bilo topli bagel sa poprženom šunkom i jajem pečenim “na oko” (nakon dvadesetak dana raznih varijanti engleskog/velškog/irskog/škotskog breakfasta, bagel je bio odmor za želudac).  

Na Otoku su naime, jednako navučeni na ova peciva kao i mi. Sline su curile poput žumanjka iz jajeta na sami pogled na taj fusion doručak. I otada smo u potrazi za bagelsima. Gdje god odemo. A kada ih nema nigdje u blizini, onda je vrijeme za jedan izazov- pečenje bagel peciva.

Volim peći kruh i peciva. Razne vrste kruha sam prilično usavršila jer volim pečenje. Ali bagels je već pravi izazov. Kombinacija kuhanja i pečenja. I kako postići onu sjajnu, čvrstu ali ne hrskavu koricu? Kako napraviti taman veliku rupu u sredini peciva? Hm…

njamanjama bagels

Upustila sam se u ovu avanturu jedne subote poslijepodne. Sjetila se svih kombinacija sendviča koje smo isprobali. Sjetila se i puta u Poljsku odakle ovo pecivo zapravo potječe. Nastalo je unutar židovskih zajednica u Poljskoj još u 17 st. (postoje neki prastari zapisi iz Krakowa u kojima se beygal spominje još 1610.) , a prstenasti oblik je dobilo zbog praktičnijeg transporta i prodaje – nanizali bi ih na konop ili na drvenu dršku. Osim toga, rupa u pecivu osigurava da se tijesto ravnomjerno skuha/ispeče. Navodno, kao i prsten, simbolizira krug vječnog života. Širili su se i prodavali po Starom kontinentu; u 19 st. stižu i u Englesku. E, tamo su tek poludjeli za njima.

Možete li zamisliti crvene ciglene zgrade, velike drvene prozore u kojima se vide redovi nanizanih prstenastih bagelsa a iznutra širi specifičan slatkasti miris tek pečenih peciva? Gotovo da se mogu vidjeti kako stojim u redu sa košarom.

Danas se u raznim varijantama peku po čitavom svijetu, od Amerike do Japana. Kako god i gdje god, izvrsni su. Kada bolje razmislim, u Poljskoj ih uopće nismo jeli. Dvoje od tri zvjerke odavno čitaju pa kada vide natpis bagels, ni fast food restorani u blizini ih ne mogu odvratiti od toga da nas vuku za rukav vičući “bejgels, ajmo unutra, imaju bejgelse”.

Rukavi u tren zavrnuti i bacamo se na posao. Negdje, nekad iz nekog časopisa istrgnula sam recept i on je  strpljivo čekao pravo subotnje poslijepodne da bude isproban.

Bagel peciva

550 gr brašna (pola glatko, pola oštro)

1 vrećica suhog kvasca (7 grama)

1 žličica soli

3 žlice suncokretovog ulja

3 žlice meda

250 ml tople vode

1  jaje

za kuhanje/pečenje:

Voda

4 žlice meda

1 jaje za premazivanje

Sjemenke za posipanje (sezam, lan, krupna sol)

Brašno, sol i kvasac pomiješati zajedno u većoj zdjeli i napraviti rupu u sredini. U toploj vodi umutiti jaje, med i ulje pa uliti u brašno i kuhačom brzo umutiti. Sve zajedno dobro umijestiti. Staviti na pobrašnjenu površinu pa mijesiti još desetak minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično na dodir. Ako je potrebno, dodati još brašna da se tijesto ne lijepi.

tijesto za bagels

Veću posudu samo malo nauljiti pa u nju staviti tijesto, pokriti prozirnom, elastičnom folijom i ostaviti na toplom dok se ne udvostruči. 

Tijesto jos jednom premijesiti, formirati 12 peciva i drškom kuhače napraviti veću rupu u sredini. 

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.

bagels prepared to be

U velikom loncu zakuhati vodu sa 4 žlice meda. Kada zakuha, smanjiti na srednju temperaturu pa rupičastom žlicom ubacivati po 3 ili 4 bagela, ne previše da se ne zalijepe prilikom kuhanja. Kuhati ih po 2 min sa svake strane pa izvaditi iz vode i stavljati na papirnate ručnike da se ocijede. Potom ih složiti na lim (svakako staviti papir za pečenje) i premazati razmućenim jajem te po želji posuti sjemenkama.

Peći ih 18 do 20 min, dok ne porumene.

Izvaditi iz pećnice i prekriti čistom kuhinjskom krpom. Možete ih poslužiti tople ili hladne. Ova druga verzija nije bila opcija kod nas.

čekanje

Homemade bagels

A kako ih poslužiti? Jedna bi verzija bila gore spomenuta: prerezati bagel, namazati maslacem, ubaciti lagano preprženu šunku ili pršut i jedno “jaje na oko”, malo potočnice ili neke nježne salate.

Druga verzija bi uključivala svježi kravlji sir, mladi luk, losos i malo salate za dekoraciju i zaokruživanje okusa.

A treća verzija, četvrta…slatka, slana…što god vam padne na pamet.

njamanjama

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *