Fish cakes – riblje pogačice (Irska)

Omiljeno jelo malih Iraca, ali i onih nešto starijih koji ih obožavaju gricnuti u lokalnim pubovima uz pintu pive, ove riblje pogačice su izvrstan i nešto drugačiji zalogaj od onih na koje smo mi navikli.

Jednostavno se pripremaju, a zgodno ih je napraviti za laganu večeru, ostane li vam za ručak nešto pire-krumpira.

Irci ih tradicionalno pripremaju s kombinacijom lososa i bijele ribe, toga im barem ne nedostaje na Otoku. I naravno, uz njih ponekad poslužuju pržene krumpiriće pa još i grašak ili zapečeni grah (napomena: moram jednom istražiti odakle tolika fascinacija grahom i graškom kod Britanaca i Iraca), no za neku laganu večeru i same riblje pogačice, uz pivu za velike i limunadu za male, bit će izvrstan i hranjiv obrok.

irish-pub-cookbookfish-cakes-3Irske riblje pogačice

 

450 gr brašnastih krumpira

450 gr ribe (fileti bakalara, lososa, neke druge bijele ribe ili kombinacija svježe i dimljene ribe)

2 žlice sjeckanog estragona

1 žlica sjeckanog kopra

Naribana korica 1 limuna

2 žlice milerama

Sol, papar

 

Brašno

Jaje

Krušne mrvice

Ulje

fish-cakes

Krumpir oguliti, narezati na kockice i skuhati u posoljenoj vodi. Kada je skuhan izgnječiti ga kao za pire, dok ne bude kremast.

U plitku tavu staviti filete ribe, uliti vode toliko da pokrije ribu i zakuhati pa zatim smanjiti vatru, pokriti ribu i pustiti 5 min da se riba skuha. Izvaditi i ocijediti na papirnatom ručniku.

Kada se riba malo ohladi, izlomiti ju u komade, ne presitne. Komade ribe dodati u krumpir zajedno sa mileramom, začinima i naribanom koricom limuna, posoliti i popapriti. Izmiješati i formirati pogačice.

Uvaljati svaku u brašno, jaje i na kraju u krušne mrvice.

U tavi zagrijati ulje pa tortice peći sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju.

Ocijediti ih na papirnatom ručniku da se upije masnoća.

Poslužiti uz potočnicu i malo limuna.

Ovo je jelo jako popularno u irskim pubovima, posebno onima uz obalu. Savršen su zalogaj uz neku laganu pivu, po mogućnosti irsku.

irske riblje pogačice

 

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *