Kuhačom po svijetu

Putovati po svijetu može se na mnogo načina.

Jedan od meni najdražih je čitanjem. Oh, svi koji me znaju sada okreću očima jer znaju koliko je ta ljubav pregolema i da mi je neka knjiga uvijek u torbi, džepu ili rukama. Putopisi i knjige o nepoznatim krajevima pri vrhu su top-liste.

Putujem i na putovanja nosim knjige. Ne znam drugačije. Kada ne putujem(o), volim čitati o putovanjima.

Otkada sam krenula putovati, posebno u ovoj našoj petorka-kombinaciji, na putovanja nosim knjige. Da, još uvijek. Ali se vraćam s još više njih. Da, moguće je i to.

Na stranu knjige iz važnih, starih knjižara po svijetu, još ako uberem pečat veselju nema kraja no što me najviše veseli i što je «moj suvenir» su kuharice sa originalnim, tradicionalnim receptima svake pojedine zemlje.

Jer, to je jedan od najzanimljivih a svakako najukusnijih načina za putovati po svijetu. Svi su recepti danas dostupni i na internetu, ali ako razumijete ljubav i ovisnost o ukoričenim listovima papira na kojima su slova i divne fotografije i koji tako neodoljivo mirišu, a pritom nisu samo to…onda ćete shvatiti zašto obilazim i knjižare u potrazi za savršenom kuharicom.

 

Neke od njih su završile na polici i nisu upotrebljene ali strpljivo čekaju svoj trenutak. Neke se koriste i već odavno imaju tragove jela koja su se pripremala, baš onako kako kuharice i trebaju izgledati.

Uz neke su stigla i kuhinjska pomagala ili tradicionalno posuđe. Primjerice, originalni glineni tajine iz Marakesha, Maroko. Prošvercan. Upotrebljen 2 puta. Stigao prije 4 godine. Moj muž to ne bi zaboravio spomenuti pa, samo da ga preduhitrim.

Neke se listaju s vremena na vrijeme, čisto radi sanjarenja i podsjećanja na to da i ono što se skuha treba poslikati i zapisati za blog…

Da, treba. Pokušajte izvaditi fotoaparat i slikati hranu dok ispred vas čekaju četiri gladna usta.

Kuharica se nakupilo popriličan broj. To me usrećuje jer je znak da se i putovalo. A kako li me vesele sve one nove za koje tek treba napraviti mjesta na policama…

Putovati se dakle, može na razne načine. Pa, ukoliko niste u prilici spakirati kofere i krenuti, iz bilo kojeg razloga, skuhajte si nešto egzotično, nešto drugačije, nešto tradicionalno iz zemlje o kojoj oduvijek sanjarite. Zatvorite oči i jedan zalogaj vas može odvesti daleko, daleko u svijet…

 

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

One thought on “Kuhačom po svijetu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *