Musaka, prava grčka

Odrasla sam u uvjerenju da se musaka treba izgledati ovako: red pire krumpira, red mljevenog mesa (onog što ostane od «pašta-šute»), red pire krumpira i na vrhu neka mješavina vrhnja koje se fino zapeče. Ne okrećite očima, nisam u Grčkoj rođena. Ta je verzija musake, kako su ju radile moja mama i baka bila prvi kamen smutnje koji je mogao okrenuti moj odnos sa svekrvom u sasvim krivom smjeru jer sam komentirala da to što je pripremila nije prava musaka (ispostavilo se da je njezina verzija puno bliže pravoj, grčkoj nego ona koju sam ja do tad poznavala).

A onda smo ljetne praznike proveli u Grčkoj. I probali musaku, pravu grčku. Nekoliko verzija čak. Svima je zajedničko sljedeće: slojevi raznog povrća među kojima su obavezni krumpir i patlidžan te mljeveno meso. Ostalo opcionalno, ali bitno je da je što više povrća u igri.

U Grčkoj smo probali nekoliko verzija musake. Zapravo, gdje god da smo jeli probali smo musaku. I bile su uvijek izvrsne. Uvijek s puno patlidžana kojeg Grci obožavaju.

Pa da ne zaboravimo, a i da nešto naučim one koje su mene učile, evo recepta za musaku, onu pravu grčku odnosno jednu verziju prave grčke musake.

 

1 glavica luka

1 mrkva

1 korjen celera

2 lista lovora

peršin

½ kg mljevenog mesa

passata, umak od rajčica

1l povrtnog temeljca

2 patlidžana

2 tikvice

1 kg krumpira

Bešamel umak (maslac, brašno, mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić)

Krumpir skuhati u kori, pustiti da se ohladi, oguliti koru i narezati ga na ploške.

Patlidžan narezati na ploške, posoliti i pustiti ga posoljenog pola sata da sol izvuče gorčinu.

Luk nasjeckati, mrkvu naribati, korjen celera nasjeckati. Sve prodinstati na maslinovom ulju, dodati meso, lovor, sol i papar te nakon što se meso prodinsta 10ak minuta, dodati sok od rajčica, toliko da meso bude gusto. Dodati peršin i pripremiti umak od mesa.

Patlidžane obrisati papirnatim ručnikom i lagano ispeći/popržiti na tavi. Tikvice narezati na ploške i lagano popržiti.

Skuhati bešamel: maslac rastopiti u dubljoj tavi, dodati brašno i ukuhati dok se ne zgusne pa lagano dodavati mlijeko kako bi se napravio gusti umak. Začiniti i dodati muškatnog oraščića.

U posudu za pečenje složiti red krumpira, red patlidžana, tikvice, meso, red krumpira (ili opet patlidžane, tikvice pa krumpir; može se slagati i kao lazanje) pa sve preliti bešamelom.

Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30ak minuta, a na kraju zapeći da bešamel poprimi zlatnu boju.

 

 

Podijeli...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *